Lagring af el i batterier.
Udnyt sol og billig strøm optimalt og tjen penge på frekvensbalancering af el nettet.
Oplagring af elektricitet i batterier er en effektiv løsning til at maksimere udnyttelsen af vedvarende energi og reducere energiregningen. Ved at lagre strøm, når den er billigst – f.eks. om natten eller midt på dagen, når solen skinner kraftigst – kan man senere bruge energien, når elpriserne stiger eller produktionen fra solceller er lav.
Fordele ved oplagring af el i batterier:
- Kosteffektivitet: Køb og lagring af strøm på tidspunkter med lave elpriser betyder, at husholdningen kan undgå at købe dyr strøm i spidsbelastningsperioder.
- Maksimering af solcelleeffekt: Når solcelleanlæg producerer mere energi, end der bruges i hjemmet, kan overskydende strøm gemmes i batterier frem for at blive sendt til elnettet, hvor afregningen ofte er lavere end købsprisen.
- Backup ved strømafbrydelser: Opladte batterier sikrer, at man har elektricitet til rådighed under strømafbrydelser.
- Bidrag til bæredygtighed: Reducerer afhængighed af fossile brændsler ved at optimere brugen af vedvarende energi.
- Frekvensbalancering af elnettet med batterier hjælper med at stabilisere strømforsyningen ved at udligne forskelle mellem produktion og forbrug i realtid. Batterier kan hurtigt afgive eller absorbere energi for at holde elnettets frekvens inden for det ønskede niveau, typisk 50 Hz i Europa. Denne fleksibilitet gør dem ideelle til at håndtere udsving fra vedvarende energikilder som vind og sol. Ved at levere frekvensstøtte reduceres behovet for at bruge fossildrevne kraftværker som reserve. Batterier spiller dermed en afgørende rolle i overgangen til et grønnere og mere stabilt energisystem.
Hvordan fungerer det?
- Lagring af billig strøm:
- Systemet overvåger med AI elpriserne løbende (f.eks. via dynamiske elpriser fra netudbydere). Når prisen er lav, oplader batteriet sig med strøm fra nettet.
- Forbrug i dyrere perioder:
- Når elprisen stiger, skifter hjemmet automatisk til batteristrøm i stedet for at trække fra nettet. Dette sparer penge og udnytter tidligere lagret energi.
- Integration med solceller:
- Batterier kan oplades direkte fra egen solcelleproduktionen i dagtimerne.
Overvejelser ved investering i batterilagring:
- Kapacitet: Vælg et batteri, der passer til husholdningens energibehov.
- Levetid: Moderne lithium-ion batterier har typisk en levetid på 15-25 år afhængig af lade cyklus. De vil med tiden langsomt blive mindre effektiv, på samme måde som, bilbatterier.
- Omkostninger: Selvom batterier kan være en større investering, er de blevet meget billigere de sidste år. Og besparelserne på elregningen kan ofte finansiere omkostningerne over tid. Specielt hvis der også er tale om frekvensbalancering.
- Smart styring: Mange batterisystemer har apps eller software, der gør det nemt at styre opladning og brug i realtid. Vi kalder det AI styring og er på alle vores batterier.
Konklusion
Oplagring af el i batterier er en fremtidssikret teknologi, der hjælper med at udnytte vedvarende energi og reducere energiregningerne. Med den rette opsætning kan man både spare penge og tage et skridt mod en grønnere og mere selvforsynende energiforsyning.
Ring og hør.
TG Energi, en del af Midt Vest Varmeservice og Lindvig VVS